Heeft u uzelf deze vraag wel eens gesteld. Of heeft u uw logistiek manager deze vraag eens voorgelegd? Misschien is uw magazijn bij oplevering of bij ingebruikname gekeurd, maar na alle aanpassingen uitbreidingen die de jaren daarop volgde is de kans groot dat een veiligheidscheck ‘er bij ingeschoten is’. Toch is het verstandig om hier (regelmatig) aandacht aan te schenken. Want ook voorkomen is beter dan genezen.
Check: Aanrijbeveiliging magazijnstellingen
Een magazijn is voor inslag, opslag, verpakken en verzenden. Een hoop bedrijvigheid waar vaak ook nog diverse zware vervoersmiddelen worden gebruikt zoals een voorheftruck. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje, vaak letterlijk. Aanrijbeveiliging van uw magazijnstellingen is essentieel (en zelfs wettelijk verplicht) om zware ongelukken te voorkomen. Aanrijbeveiligingen zijn er voor alle hoeken en kopse kanten van een stelling. Een check van onbeveiligde hoeken is pure noodzaak.
Check: Verankering van de magazijnstellingen
Het borgen of verankeren van een magazijnstelling is de volgende check om de stabiliteit van de stelling te garanderen. Maar ook waarborgen tegen kantelen is een goede en juiste verankering van magazijnstellingen van essentieel belang. Dit kan door in vloeren te boren en eventueel onderling te verankeren. Maar ook als dat niet mogelijk is, is er een oplossing in de vorm van chemische verankering (zie de NEN normen onderaan de blog).
Check: Doorvalbeveiliging
Maakt u gebruik van hoge magazijnstellingen zonder doorvalbeveiliging? En heeft us magazijnstellingen waar een looproute achterlangs loopt? Dan moet de achterkant beveiligd zijn middels een doorvalbeveiliging. Doorvalbeveiliging zijn doorgaans gaaswanden die aan de achterkant van een stelling (palletstelling) wordt gemonteerd. Dit om te voorkomen dat een pallet over de rand van een stelling geduwd kan worden en deze aan de achterkant op de grond valt (met alle gevolgen van dien).
Hoe veilig is uw magazijn?
Naast deze checks zijn er nog tientallen andere checks die belangrijk zijn voor het borgen van de veiligheid in uw magazijn. NL MAGAZIJN biedt u de mogelijkheid om uw magazijn te laten keuren door een deskundige keurmeester inclusief inspectierapport volgens de Nederlandse en Europese norm NEN-EN 15635.
Hierbij dienen ook uw werknemers bewust te worden gemaakt van de aanwezige risico’s bij het werken in een magazijn. Ook bij die bewustwording kunnen wij adviezen geven.
De NEN-normen op een rijtje:
– NEN 5051 geeft aan naast de diepte /hoogte verhouding, een minimale uittrekkracht van 4,5kN bij verankering;
– NEN 5052 informatie voor de constructeurs van vloer en stellingen en verwijst voor de informatie over voetplaten op diverse soorten vloeren naar ETAG001;
– NEN-EN 15512 geeft aan voor verankering in een C20/25 betonvloer een minimum van 3kN trekkracht en 5kN schuifkracht;
– NEN-EN 15629 geeft informatie over verschillende aandachtspunten bij verankering in verschillende soorten vloeren en aanbevelingen wanneer er sprake is van holle vloeren, of situaties met allerlei leidingen en kabels dicht onder het vloeroppervlak. In deze situaties is overleg met de fabrikant of leverancier noodzakelijk;
– NEN-EN 15635 vermeldt dat alle staanders verankerd moeten zijn volgens voorschrift van de fabrikant. De voetplaten moeten volledig contact met de ondervloer maken en vulplaten mogen niet verschoven zijn.
- NEN5056: 2011 De nieuwste NEN-norm geldt vooral voor nieuwe stellingen die onder “het Bouwbesluit” vallen en waarvoor een omgevingsvergunning verplicht is (in het algemeen stellingen hoger als 8,5 m en of vloerdragend).